Met een camper door het Noorden van Japan

16
September

REISVERSLAG - Auteur : Jan Beukema

Wij reizen voor de vierde keer door Japan en nu voor de tweede keer met een camper. In het voorjaar van 2024 maken we een reis door het noorden van het hoofdeiland Honshū.

Japan is ‘SUGOI’.

Onze vierde reis bevestigt weer hoe bijzonder, avontuurlijk en toch ook ontspannend het reizen is in en door Japan. Dit komt door de cultuur, normen en waarden, hoffelijkheid en respect voor alles eigenlijk. Iedereen wacht netjes in een rij, praat niet of heel zachtjes in winkels en restaurants, stopt met de auto overal waar het moet en vernielt geen bushokjes of (heel afgelegen) drinkautomaten met koude en vaak ook warme drankjes. Ook is het altijd verrassend stil en rustig op straat. Geen lawaaiige brommers of snelle fatbikes

De opvallende ‘typisch Japanse’ details maken het reizen elke dag weer een bijzonderheid. Zoals de verkeershekken in de vorm van een dier, de wc's met verwarmde zitting en diverse spoelknoppen, de mooie thema-verpakte koekjes, het ontbijt met een gebakken visje en schaaltjes met gefermenteerde groente, het vieze witbrood, het betaalsysteem in bussen en bij restaurants, de honden met luiers om, de welkom- en vertrekrituelen met woorden en gebaren in winkels en het openbaar vervoer, de vierkantige stoere auto’s, de kinderlijke informatiebordjes en ga zo maar door.

Toegegeven, Engels wordt helaas nog nauwelijks gesproken, ook niet door de jongeren. En bijna alle informatie- en reclameborden zijn in het Japans (behalve de meeste verkeersborden). Gelukkig is er nu Google Translate en Google Lens. We hebben er deze reis veel gebruik van gemaakt en hierdoor meer contacten gelegd en grappige bordjes en producten begrepen.


Begin maart is een koudefront gepasseerd, die het vroege voorjaar compleet twee week heeft stilgelegd. Maar langzamerhand kwamen de kersenbomen in bloei en in de tweede week en vooral op de terugweg zagen we kleurige veldbloemen in het groene gras en werden de akkers omgeploegd en de eerste rijstplantjes ingestoken. Zo kwam het echte voorjaarsgevoel toch nog op tijd. We hebben vier bijzondere parken bezocht met de kersenbomen vol in bloei.

We hebben samen met de Japanners gepicknickt onder de kersenbomen op ons eigen kleedje met hapjes van de in het park aanwezige eetstalletjes. Zo blij dat het gelukt is om dit typisch Japanse voorjaarsritueel mee te kunnen maken. Nu nog het herfstseizoen.
Wie weet ;-)



Camper

Je kunt snel en goedkoop rondreizen langs de hoogtepunten van Japan met de trein en bus. Maar wil je het andere Japan op een bijzondere, avontuurlijke en goedkope manier leren kennen, dan is het huren van een camper een absolute aanrader! In 2015 was de keuze van een camper en het vinden van een internationaal georiënteerde camperverhuurbedrijf beperkt.

Nu zijn er meerdere grotere verhuurbedrijven met een goede Engelstalige website. Ook zijn er nu meer keuzes in campers, al zijn het vooral busjes. Je kunt tegenwoordig ook half integraal campers huren, maar dan wel met op zijn Japans: smal en hoekig. En op de weg zien we nu ook veel Japanners met een busje of camper rondrijden. Wij hebben opnieuw gekozen voor Japancampers.com. Drie Polen en een Japanse leiden de zaak. Ze spreken allemaal goed Engels. Ze hebben veel keuze en ze geven je een handige IPad mee. Hierop staat een eigen app met tips voor slaapplaatsen en bezienswaardigheden. En een app met alle officiële ‘Roadside stations’, waar je mag overnachten.

De camperverhuurbedrijven bieden allemaal wel een wifi-apparaat aan. Hiermee heb je bijna overal goed internet op je IPad en je eigen telefoon. Vaak is 3 GB per dag inbegrepen. Bij Japancampers.com kun je echter niet je eigen risico afkopen, dat kan bij anderen wel. De beginprijs van een busje is vanaf ongeveer 60 euro per dag. In Japan moet je een vertaling hebben van je rijbewijs. Nederlanders hebben het gemakkelijk. Bij de ANWB kun je een ‘internationaal rijbewijs’ kopen, die geldig is voor Japan. Belgen moeten helaas hun rijbewijs officieel laten vertalen, maar het verhuurbedrijf kan je daar bij helpen.

Men rijdt hier links, maar aangezien iedereen verplicht langzaam en beleefd rijdt, is het op de weg echt te doen. De meeste verkeersborden met plaatsnamen zijn in het Engels, maar wij vertrouwden vooral op Google Maps. Let er wel op dat je niet zomaar elk straatje ingaat waar Google Maps je heen stuurt. Je wordt zomaar langs erg smalle straatjes en plattelandswegen geleid. Snel gaat het niet. In de dorpen en steden vaak maar 30-40 km/u, soms 50 km/u. In het buitengebied slecht 50-60 km/u en dat is echt langzaam op de redelijk goede en brede wegen. Op de dure tolwegen mag je niet harder dan 100 km per uur. Hoewel bijna iedereen wel harder rijdt. Toch oppassen!

Snelheidsovertredingen worden namelijk zwaar bestraft. We hebben een keer meegemaakt dat er politiecontrole was, maar gelukkig zijn er ook in Japan tegenliggers, die je waarschuwen met lichtsignalen. Daar was geen woord Japans voor nodig ;-). 

Drink absoluut geen alcohol vóór het rijden. De boetes zijn extreem hoog en niet alleen voor de bestuurder, maar voor alle inzittenden. En stop niet alleen bij de rode driehoekige borden (met ‘stop’ in het Japans), maar bijvoorbeeld ook bij elke spoorwegovergang. Niet direct doorrijden. Je valt niet op, want echt iedereen doet het. En dat maakt het reizen met een camper door Japan zo bijzonder en aangenaam. Eén van de weinige ergernissen is dat er heel veel stoplichten zijn, die ook nog eens niet slim zijn ingesteld. Super inefficiënt eigenlijk. Maar toch wacht iedereen op zijn of haar beurt.

In Japan mag je staan op bijna elke officiële parkeerplaats. Aangezien de meeste campers geen toilet hebben, is een plek met een 24/7 toilet wel zo handig. En die heb je overal. Soms gedateerd, maar altijd super schoon, met wc-papier en vaak ook gezellig ingericht met een bloemetje of prullaria. 

Het handigste, maar niet de mooiste plekken zijn de officiële ‘Michi no-Eki’-parkeerplaatsen, vertaald als ‘Roadside Stations’. Langs de oude nationale wegen (dus niet op de snelwegen) en belangrijke binnenwegen zijn deze parkeerplaatsen te vinden. Ze bieden goede wc’s (enkele ook met een douche), een restaurant (echter maar tot maximum 16.00 uur open) en een grote winkel met veel lokale producten. Deze zijn vaak tot het begin van de avond open. Hier is ook vaak verse groente te koop. De nieuwere Roadside Stations hebben zelfs een verwarmde lounge, die de hele nacht open is. Daar hebben we prettig gebruik van gemaakt in de koude maand april.

Wij staan echter het liefst op een rustige parkeerplaats op het platteland met een wc-gebouw. Aan de kust soms ook met koude douches, al waren die in april nog vaak afgesloten. En je bent echt niet de enige die er staat. Ook op de afgelegen plekken kwamen we de Japanners tegen in hun gewone vaak super kleine auto’s of juist in een rechthoekige SUV.

Geld

Zorg er voor dat je altijd briefjes van 1000 Yen (nu ongeveer 6,10 waard) en muntjes van 100 Yen bij je hebt. Veel kleinere winkels en eetstalletjes hebben nog geen toegang tot het digitaal betaalsysteem. Net als de zeer vele (fris)drankautomaten. De Yen is overigens de laatste jaren behoorlijk gedevalueerd. Goed nieuws voor de toeristen. Slecht nieuws voor de Japanners, want hun salarissen zijn al jaren stil blijven staan en de pensioenen zijn heel laag. Er is veel onzichtbare armoede. Een goed gevulde noedelssoep in een restaurant kost tussen de 3 en 5 euro. Wij hebben deze reis drie keer in een traditioneel Japans hotel met ‘onsen’ (natuurlijke warmtebron bad) overnacht. Zeer de moeite waard. We betaalden voor het slapen met een Japans ontbijt en diner tussen de 120 en 140 euro voor 2 personen inclusief. Loodvrije benzine kost bij de benzinepompen in de steden rond de 165-170 Yen (€ 1,05).

Boodschappen

In Japan is er een zeer hoge bezettingsgraad aan mini-supermarkten. Die staan echt overal. Ze hebben grote parkeerplaatsen en beschikken over een schone wc. Ze lijken in grootte en qua aanbod van producten op elkaar. De bekendste zijn ‘Seven/Eleven’, ‘Lawson’ en ‘FamilyMart’, maar regionaal zijn er identieke lokale winkelketens.

Even voor een koffie, een snelle hap of het kopen van de meer standaard dagelijkse boodschappen. Maar verwacht er geen (relatief dure) verse groente en veel fruit. Opvallend is dat er in de parken geen afvalbakken zijn. Eigenlijk nergens op straat, noch op de meeste Roadside Stations. De vele mini-supermarkten hebben ze wel, vooral ‘Lawson’. Seven/Eleven’ heeft de beste ATM.

Bij de grotere plaatsen zijn grote tot zeer grote supermarkten te vinden die echt alles te koop hebben. We zochten tijdens het rijden via Google Maps naar winkels, restaurants en bezienswaardigheden in de buurt en in de middag op zoek naar een slaapplek.

Sugoi! すごい

‘Sugoi’ betekent (onder andere) ‘geweldig’ in het Japans. En dat is het land ook.

Er is nog zoveel te vertellen, zeker over alle bijzonderheden op straat en in winkels. Maar hopelijk ben je met alle bovenstaande ervaringen en tips overtuigd dat je gewoon naar Japan moet gaan. Doe het gewoon, al dan niet met een camper.

Bedankt en tot ziens, 􏰀もありが􏰁う、さよう􏰂ら

Saskia en Jan.





Reisgidsen & Kaarten voor Noord Japan

Aanraders voor heel Japan: reisgidsen, stedengidsen, reisverhalen & fotoboeken

Terug naar overzicht