Pays de Herve: 2 dagfietstochten - fietsen tussen groene heuvels

22
Mei

AUTEUR: Marjolein Maertens

Over de prachtige langeafstandsroute RAVel Lijn 38 hadden we gehoord. Goed, die willen we dan fietsen. Maar we willen graag dagtochten maken, dus zoeken en vinden we knooppunten in de omgeving van die RaVel. Wij gingen fietsen in het land van Herve en schreven onze bevindingen neer. 

Dag 1: langs het voormalige spoorwegtracé RAVel Lijn 38 (oostelijke deel) - 50 km

Vertrekpunt: onze zalige natuurcamping nabij Hergenrath. We staan er in het groen, op een niet al te grote camping. Het riviertje de Geul loopt achter onze standplaats. Bovendien heeft onze standplaats een 'terrasje' aan het water inclusief bank en vuurschaal. De camping blijkt een paradijsje. Ook voor wie de Vennbahn wil gaan verkennen kan deze camping dienst doen.

Langs de charmante Geul (zijrivier van de Maas) fietsen we richting ons eerste hoogtepunt van de dag, Moresnet. Nog niet zo heel lang geleden was Moresnet een piepkleine, onafhankelijke staat. Zo komt het dat het hedendaagse drielandenpunt bij Vaals ooit een vierlandenpunt was. Van de rijkdom van Moresnet is niet veel over, althans voor het ongeoefende oog van de onwetende bezoeker... Waar niemand echter omheen kan, is de indrukwekkende stalen spoorwegbrug die over de dorpskern loopt van wat ooit Moresnet was. We staan met open mond te kijken naar overrijdende treinen.

Verder loopt het via de RAVel Lijn 38. Daarop rijden we vlot, want relatief vlak en autoluw langs de dorpjes Plombières, Hombourg en Aubel. Onderweg genieten we van fenomenale uitzichten over de groene heuvels van het land van Herve. De RAVel is ons eigenlijke doel van deze fietstocht. Dus kijken we vooral rond tijdens het fietsen. Der Weg ist das Ziel, je weet wel. RAVel Lijn38 loopt hier over de heuvelkam dus mooie zichten verzekerd.

Een tweede hoogtepunt, letterlijk, blijkt Clermont-sur-Berwinne, één van de plus beaux villages de Wallonie. Het stadhuis blijkt een speciale vorm te hebben. En het uitzicht, ja, dat moet je zelf gaan zien.

Terugkeren van het verste punt voor vandaag doen we via de knooppunten. De fietsknooppuntkaarten van de provincie Luik zijn niet in de handel verkrijgbaar. Ter plekke kan je ze wel vinden in de toerismebureaus. Of je kan ze bij hen op voorhand gratis bestellen. Inspiratie kan je ook halen uit de fietsgidsen onderaan dit artikel.

Dag 2: Verkenning van de Maas & RAVel Lijn 38 (westelijk deel) - 70 km 

Vertrek vanuit Herve. RAVel Lijn 38 start vlak aan het toerismebureau. En daar kan je meteen ook gratis je auto kwijt. Kunst is om niet afgeleid te raken door de vele streekproducten die in het toerismebureau verkocht worden.

Tegen de wijzers van de klok in vangen we onze tocht aan richting Thimister-Clermont. Daar zijn we al snel, want de RAVel gaat meteen lichtjes naar beneden. Aan knooppunt 44 schakelen we over op knooppunten. Dit doen we om de abdij van Val-Dieu mee te kunnen pikken. De abdij is een toeristische trekpleister voor bezoekers allerlei. Wat ons betreft is het vooral een goede plek om iets te eten, te drinken, je zadelpijn te verlichten. Langs de meanderende Berwinne fietsen we richting Dalhem waar we ons verblijden over een erg leuk stukje 'op de spoorlijn' fietsen. Daarna dalen we steil af naar de Maas. Ter hoogte van Visé kunnen we de brede rivier oversteken. Let hier wel uit je doppen. Drukke kruispunten en onbestaande fietsmarkering eisen onze aandacht. Plots is het fietsparadijs ver te zoeken. Eens de Maas bereikt is het vooral doortrappen naar Luik. Na een verfrissing en wat extra calorieën vatten we de terugtocht aan naar Herve. We steken onder meer de Ourthe over, want die stroomt net buiten het centrum van Luik in de Maas.

De laatste kilometers gaan we weer de RAVel Lijn 38 op. En die laatste kilometers zullen we niet snel vergeten. Met warm, onweersachtig weer en op het einde van onze krachten, fietsen we een onverwachte extra lus van 9 kilometer, gestaag bergop. Gestaag, want we volgen het voormalige traject van de trein, maar toch pittig, want we doen er een klein uurtje over. Het alternatief echter blijkt nog pittiger: haarspeldbochten omhoog op de autobaan. Neen, dank u. Die gestage kilometers bergop vallen dus niet te ontwijken. Eens boven, na de lus, dienen we nog eens 9 kilometer door te moeten trappen alvorens weer in Herve aan te komen. Dat kan ontmoedigend klinken. Dus wie die laatste stijgende kilometers wil vermijden, parkeert zijn auto in Luik aan de Maas, en niet in Herve.

Maar ons hoor je niet klagen. Wij zijn opgewarmd voor ons volgende fietsavontuur! 

Praktisch: kaarten en gidsen

Boek - Vlak fietsen in Wallonië en de Ardennen: toppertje

Fietsgids met kaarten  'Langs de grenzen van de Oostkantons'

Reisverhaal - Geschiedenis van Moresnet

Wandelkaart Geuldal - echt fietsen langs de Geul is niet mogelijk, wel bestaat er een degelijke wandelkaart met knooppunten voor het Geuldal.

Gids - Les Plus Beaux Villages de Wallonie, dit is weliswaar een wandelgids, maar je vindt er wel de mooiste dorpjes van de provincie Luik en Luxemburg in terug.

Terug naar overzicht