Voor u gewandeld | Eisleck Trail | mei 2023

14
June

REISVERSLAG - Auteur Frank Van Os

Bienvenue à Luxembourg!

De Eisleck Trail, dat is 106km wandelplezier tussen Kautenbach in Luxemburg en La Roche-en- Ardenne, dwars door de Luxemburgse en Belgische Ardennen.

Je kan er makkelijk geraken met de trein, maar dan moet je er wel voor zorgen dat je bagage telkens naar het volgende hotel wordt gebracht. Sinds kort wordt die service aangeboden door Europ’Aventure, zonder dat je er hun keuze van hotels moet bijnemen. Maar je kunt de hele trip ook laten organiseren, bv door het Zuiderhuis uit Gent.

Met de tent kan natuurlijk ook, er liggen campings quasi langs het parcours. Mrs C en uw dienaar zijn echter luxetrotters en doen het met de auto en overnachten in hotels. Als je het een beetje uitkient, kom je met 3 verblijven toe om de ganse trip te doen en hoef je geen bagagetransport.

Wij tuffen dus op zondagnamiddag naar Clervaux waar we 3 nachten zullen verblijven. Aangekomen in Hotel Koener heet de jonge man aan de receptie ons welkom met de woorden “Bienvenue à Luxembourg, ou il se passe jamais rien!” Bon, dat weten we dan ook weeral…

We checken nog even de treinregeling voor morgen, je kunt makkelijk én gratis treinen tussen Kautenbach en Clervaux, en komen tot de vaststelling…dat die niet rijdt wegens een ingestorte tunnel. Ok, fijn! Moet weer lukken…maar bon, er is een vervangende busdienst en bovendien ontdekken we dat je zo een veel beter beeld krijgt van het landschap, dat ronduit prachtig is.

Voor het avondeten doen we nog de plaatselijke Italiaan aan die jammer genoeg het niveau van de prijslijst niet haalt. Het zal niet de laatste keer zijn dat we dat vinden. Ergo, ik dus, uw kritische dienaar…


Busje komt zo…of niet…of wat later, maar wél gratis!

Normaal gezien doe je de Eisleck in 5 etappes, maar wij kiezen voor de variant in 6 delen. Etappe 1 tussen Kautenbach en Clervaux, 25,6 km en ook nog eens bijna 1.000 hoogtemeters is misschien wat té pittig voor mijn oude poten om er zo zonder veel voorbereiding in te vliegen. De eerste etappe plannen we na 12km af te breken in Wilwerwiltz om de rest voor de volgende dag op te sparen.

Wij dus die ochtend naar de bushalte aan het station en inderdaad, busje netjes op tijd en een half uurtje laten staan we aan de start van de Eisleck. De obligate selfie van Mrs C en ik aan de eerste km-paal, dat wordt weer lachen aan thuisfront, en we zijn weg. En route!

Tijd om op te warmen is er niet, want het gaat meteen flink de hoogte in. Maar dat wisten we dus en al bij al valt het wel mee. In die mate zelfs dat we beslissen om na Wilwerwiltz nog even door te stappen tot Drauffelt. Althans, dat was het plan. Mijn linker knie heeft het begeven en ik moet dus een etappe overslaan en hopen dat een dagje rust soelaas brengt. Ik dus afgehaakt in Wilwerwiltz waar busje mij zo oppikt. Mrs C stapt verder tot Drauffelt. Het busje komt echter niet, dat van een uur later gelukkig wel. Maar het is gratis en dus…kunnen we niet zagen hé!

Een en ander maakt dat we de volgende dag slechts een 8-tal km moeten afleggen. Mooi stuk trouwens tussen Drauffelt en Clervaux tussen het golvende landschap van weiden, bossen en het in bloei staande koolzaad. Hoogtepunt is de Abbaye de Clervaux, wat een prachtig beeld oplevert.

Vroeg binnen dus vandaag waar we normaal gezien de auto in Asselborn gingen parkeren en terug bussen naar Clervaux maar omdat ik mijn knie een dagje rust ga gunnen is dat dus niet nodig. Elk nadeel heb…u kent hem…

Rien que du néerlandais!

Mrs C haspelt etappe twee van Clervaux naar Asselborn moedig alleen af. Haar beloning is een ontmoeting met een ree en het respect van haar echtgenoot uiteraard! Die echtgenoot wacht in het Domaine du Moulin d’Asselborn, een van de overnachtingsmogelijkheden langs het parcours. Wij doen dat niet en rijden na de wandeling door naar Houffalize waar we twee nachten in het Hotel du Commerce zullen verblijven.

We herinneren ons Houffalize als een levendig stadje met een paar leuke kroegen en restaurantjes, maar daar is de glans wel wat van af. Veel leegstaande panden en het ziet er allemaal niet zo fris meer uit. Ons hotel valt mee, maar als je dan de 4 sterren op de deur ziet, mja…dat zijn dan toch maar halve sterren als je het mij vraagt. Maar bon, de mensen zijn vriendelijk, het ontbijt is uitgebreid…en de prijs voor een lunchpakket…ook. 15€/pp, stevig toch!

Tijd om nog even de beentjes te strekken… Enfin, niet te zot ver meer, we mixen ons graag onder de couleur local en lopen aan de markt een dorpscafé binnen voor een choufke. “On n'entend plus que le néerlandais ici…!”…nadat een man ons tegen elkaar in het Nederlands bezig hoort. Euh…bon, je zou blij moeten zijn denk ik dan…maar ik hou wijselijk mijn mond. Mrs C haar werk van jaren is dan toch niet voor niets geweest blijkt. We zetten ons rustig buiten, waar de zon er toch wel door komt zeker? De lente viel dit jaar op Pasen.

Kieuwen meneer!


’s Ochtends nemen we een taxi terug naar Asselborn waar we het parcours oppikken waar we gestopt waren en wandelen terug naar Houffalize. Mooie wandeling, 22km zowat en op een paar punten na vrij vlak. Maar wel mooi terrein, aangenaam wandelen en zelfs het weer valt mee. Dachten we…tot we op een 5-tal km van Houffalize nu toch nen drache over ons heen krijgen! Als verzopen kiekens lopen we ons hotel binnen, waar we onze kleren van ons vel moeten pellen wegens…nat tot op ons gat… Die twee rode lijntjes in mijn hals? Beginnende kieuwen meneer!

Maar niet getreurd, het decor klaart ook die avond weer op en er is warempel een avondmarkt, die avond…op de markt…tja…logisch toch? Enfin, zoals we al zeiden, we mengen ons graag onder de lokale bevolking, het is niet druk, maar een paar bierstandjes maken het al gauw gezellig. We doen een klapke met een Deinzenaar die de volgende dag een mountainbikeritje gepland heeft van toch een aardige 65 km. Die zal spijt gehad hebben van dat vierde en vijfde biertje… We slaan nog wat bier in voor het thuisfront, eten nog iets en vallen, alweer nauwelijks na zonsondergang, in een diepe slaap.


Zuiders ondernemerschap…

Fit voor de volgende etappe, toch voor Mrs C die ook vandaag weer alleen op pad moet. De trip tussen Asselborn en Nadrin heeft wat teveel ‘trappen’ en ik hou me dus nog een dagje in stilte bezig. Afspraak aan de Barage de Nisramont waar een taverne is, die open is, heb ik gecheckt op FB. Klopt ook gewoon als ik er aankom, maar dan wel enkel voor de 12 man die er een privé-etentje geboekt hebben!! De rest van het etablissement, waar nog eens 48 man binnen kan, is niet beschikbaar. Wat voor moeite kost dat nu om dat even op FB te zetten?

Echt, ik wil niet zagen hé…maar hiervan krijg ik de krullen! Samen met een familie teleurgestelde Vlamingen, die deze stop op hun wandeling ingepland hadden voor de lunch, druip ik af. Ik neem mijn boekje ‘De trein naar Tibet’ van Maja Wolny erbij en geniet ook zonder een kop koffie van de beelden die ze me voorschrijft. Wat een reis! Eentje voor mijn lijstje. Lang lijstje… (Maja Wolny staat trouwens op onze verlanglijst voor een boekvoorstelling. Ze is aan een nieuw boek bezig…hou onze FB in de gaten!)

Zuiders vakmanschap!


Mrs C is ook vandaag weer moedig geweest en ik breng ze dan ook met plezier naar onze laatste stop, Maison Demelenne in Hotton. Hoewel iets van de route afgelegen wou ik hier verblijven. Een heel mooie zaak! Bakkerij, tearoom en 6 mooie kamers in een knap gerestaureerd pand. Alles straalt kwaliteit uit! Het gebouw, de aankleding, de vriendelijke ontvangst…goed adresje. We proberen uiteraard meteen een stukje gebak in de tearoom, vakwerk! De baas, die duidelijk zijn eigen waar proeft voor die de bakkerij mag verlaten, passeert en roept iedereen hartelijk een goede dag toe. Vakmanschap van begin tot einde! Chapeau!

De avond wordt, na het obligate bezoek aan de lokale kroeg, afgesloten met een stukje vlees op de grill in L’ A Point, voor mij bleu chaud graag. Onze buurman heeft het er niet op begrepen dat Mrs C haar schoenen aan de kant schuift en wil onder verwijtend gemompel een andere tafel. Zijn vrouw sjeest achter hem aan niet zonder zich eerst bij ons te excuseren. Niet nodig mevrouw, gij moet ermee naar huis!

Soit, volgende dag weer vroeg uit de veren en dat wordt beloond met een heerlijk ontbijt! Verse pistolets, verse croissants, alles wat je kunt bedenken…enfin, Kommil Foo! Waarmee ik graag reclame maak voor een ander kwaliteitsproduct uit Gent! Doe uzelf een lol, ga hun laatste stuk ‘Grind’ kijken, het is (nog maar eens) van een ontroerende schoonheid! Of hoe je zo groot kunt zijn door zo klein te spelen… Maar goed, ik dwaal af, we waren aan een wandeling bezig.

Voor het laatste deel doen we een mix. Mrs C doet het normale traject en ik wandel van aan het einde terug. Zo kan ik zien tot waar mijn knie het houdt. Anders riskeer ik ergens halverwege vast te zitten want je loopt tijdens deze etappe bijna uitsluitend door de natuur en dus zonder veel plaatsen waar je ergens een bus kunt nemen. Mijn knie blijkt het echter wonderwel te houden en ik klim makkelijk tot boven La Roche en Ardenne uit wat een prachtig zicht oplevert over de vallei waar de Ourthe zich een weg door baant. Omdat er toch weer flinke regen voorspeld is waag ik me echter niet té ver en neem bij de eerste druppels de steile bergaf naar La Roche. Ik ben nog niet goed beneden of de regen komt alweer met bakken uit de lucht vallen, er steekt een stormwind op en de temperatuur neemt een flinke duik. Voor ik er erg in heb ben ik doorweekt en verkleumd van de kou. De gevolgen voel ik nog steeds hier aan mijn bureau waar ik dit stukje voor u aan het neerpennen ben. Hoest…hoest…


Zoals het leven!

Enfin, ook dat zal wel weer over gaan. Het was een heel mooie wandeling over een soms uitdagend terrein, met prachtige vergezichten. Een van de zaken die ons het meest opvielen was…de stilte. Lang geleden dat ik het absolute niets gehoord heb. Het ruisen van het gras en een paar vogels…heerlijk!

Voor wie twijfelt aan de knieën, misschien toch best eens testen vooraf. En verder kan je de Eisleck een beetje vergelijken met het leven: het gaat voortdurend op en af, het is niet altijd makkelijk maar wel érg de moeite en de lente en de herfst zijn de mooiste periodes. Geniet ervan!

Nuttige informatie

Wandelgids NL 

Wandelkaart

Terug naar overzicht