De geschiedenis van de cartografie | Caroline De Candt

16
October

Oude landkaarten: wat vertellen ze? Wie maakte ze? Hoe? En wanneer? Wij kennen iemand die de antwoorden op deze en veel andere vragen over cartografie weet. Caroline De Candt, selfmade experte in de cartografie komt op woensdag 16 oktober met de antwoorden naar Atlas & Zanzibar.

Van de Oude Grieken tot de 19e eeuw overlopen we de geschiedenis van de cartografie. De meeste mensen hebben nog papieren wegenkaarten gebruikt en gebruiken ze vandaag vaak nog. Google Maps kent iedereen en iedereen heeft op zijn smartphone standaard een kaart staan. Kaarten zijn dus alomtegenwoordig.

Maar hoe werden kaarten vroeger gemaakt? Hoe deden Mercator en Ortelius dat? Welke andere kaarten en welke wetenschappelijke inzichten gingen hen vooraf? Wie kwam er eigenlijk op het idee de aarde “in kaart te brengen”? Stond het noorden altijd al bovenaan? En geloofden de mensen vroeger dat de aarde plat was?

Deze voordracht probeert je een beetje wegwijs te maken in de boeiende geschiedenis van de cartografie. In grote lijnen en met veel illustraties. Ben je zelf een cartofiel of wou je al altijd alles weten over kaarten?

Zoek dan snel de weg naar de inschrijfknop want die zitjes zijn zo de deur uit!


Over de auteur:

Caroline De Candt (Gent, 1956) werkte vele jaren als juriste voor de overheid. Koos dan om partner te worden in een cartografisch bedrijf. Zij heeft een bijzondere interesse in historische cartografie en was 10 jaar voorzitter van VZW The Brussels Map Circle.



Terug naar overzicht